sunnuntai 10. toukokuuta 2015

MEDIANMAKUPALAT KURSSI

                                                 Kurssipäiväkirjani

3.9.2014 - Juha Kaikkonen
 Ensimmäisen luennon kävi pitämässä studio-ohjaaja ja tuontantomestari Juha Kaikkonen YLE:ltä. Hän kertoi meille kattavasti mitä studio-ohjaajan työhön kuuluu ja kuka siihen olisi mahdollisesti sopeutuvainen, sekä omasta työhistoriastaan.

 Studio-ohjaajan työhön kuuluu siis suunnittelussa avustaminen, tekniikan ja lavasteiden tarkistaminen mahdollisen yleisön kontrollointi ja esiintyjien, juontajien tms. opastaminen. Itse kuvaustilanteessa hän toimii vähän kuin kameroiden ja ohjaamon välikätenä, sanansaattajana.

 Työnkuvan hän kertoi olevan stressaava, kiireinen, ja että kokoajan täytyy olla hereillä. Hän mainitsikin että tässä työssä tarvitsee hyvää stressin ja paineen sieto kykyä.

Vaikka en olisi voinut kuvitellakkaan studio-ohjaajan työn kiinnostavan minua pätkän vertaa, tämä oli mielestäni erittäin hyvä luento. Juha kertoi kaikesta elävästi ja innostavasti ja hänestä näki että hän pitää työstään. Lisäksi tarinat esimerkiksi vuoden 2008 olympialaisista olivat mahtavia!


8.10.2014 - Janica Brander
 Seuraava vieraamme kurssilla oli Janica Brander. Hän esitteli itsensä aika moniosaajana: toimittajana, kirjailijana ja viestinnän ammattilaisena. Luentonsa hän painotti muuttuvaan mediaan ja sen hankaluuksiin, mutta myös tarjoamiin mahdollisuuksiin.
 Työstään ja työtehtävistään hän kertoi mukavasti myös arkipäiväisiä asioita ja ongelmia toimittajan työstä, mitä tavallinen tallaaja harvemmin ajatteleekaan.

Luento jätti minuun kuitenkin hieman oudon fiiliksen. Janica kertoi työstään enemmän huonoja, kuin hyviä puolia, täysin kolikoon kääntöpuoli aikaisemmalle studio-ohjaajan luennolle. On tottakai hienoa avatua ja kertoa rehellisesti juuri palkkauksesta ja stressistä ja ongelmista, mutta luento oli erittäin melankolinen, eikä saanut minussa kyllä kipinää syttymään kyseiselle ammatille.

12.11.2014 - Reijo Kupiainen
 Kolmannen luennon meille tuli pitämään mediapedagogi Reijo Kupiainen Tampereen yliopistolta. Hänen pää aiheensa luennolla oli lasten ja nuorten mediakäyttätyminen. Aihe on myös hänen tämänhetkinen tutkimuskohteensa ja työnsä. Kupiainen kertoikin tällähetkellä työskentelevänsä sellaisen tukimuksen parissa kuin: EU kids online, mikä vertaa ja tutkii lasten median käyttöä EU:n sisällä.

 Minulle ei jäänyt luennosta mitenkään erityistä innostusta, mutta ei vastustustakaan. Työnsä Kupiainen esitteli mielenkiintoisesti. On hienoa että joku työkseen seuraa median kehitystä, ja miten se vaikuttaa ja tulee vaikuttamaan meidän nuorten kautta maailmaan, koska me olemme niitä tulevia päättäjiä.

10.12.2014 - Lasse Kangasmaa
 Neljäs luennoitsijamme Lasse Kangasmaa, graafinensuunnittelija, piti mielestäni ehdottomasti parhaan luennon. Kangasmaa työskentelee mainostoimistossa nimeltä Bob the robot.
Hän aloitti luennon kertomalla hieman itsestään ja tasutoistaan ja miten päätyi nykyiseen työhönsä. Sen jälkeen hän avasi meille kuinka ideoista syntyy mainoksia, sekä kertoi, miten kierosti ja taitavasti kaikki mainoksen takan on suunniteltu. Oli järisyttävää tajuta että kun mainos pistetään pihalle, on joku jo arvioinut kansalaisten käyttäytymisen sitä kohtaan. Näin voidaan esimerkiksi tehdä mainoksille "jatko-osia", ja kaikki on jälleen suunniteltua.

 Kangasmaan luennosta kiinnostavan teki varmasti myös hänen näyttämänsä video pätkät eri mainoshankkeista, joissa hän on ollut mukana. Näytillä oli esimerkiksi Elisan, Saunalahden ja muistaakseni Aku Ankan mainoksia.

 Luento oli siinäkiin määrin onnistunut, että sen jälkeen minulla oli aivan eri käsitys mainostoiminnasta ja siitä, mitä graafinen suunnittelija ylipäätään tekee. Se jätti minuun myös lisäkiinnostuksen kipinän.

14.1.2015 - Olli Siiki
 Toiseksi viimeisenä puhumassa kävi stand up- koomikko Olli Siiki. Luento oli rento ja myös hauskakin ja Olli kertoi luontevasti ja johdonmukaisesti työstään, vaikka oli pitämässä ensimmäistä luentoaan ikinä. Hän kertoi oman taustansa miten ja miksi hän oli päätynyt stand up koomikoski, sekä siinä sivussa tekemistään kokki hommista. Koomikko heitti väleihin hyvää ja rentoa vitsiä, eikä luento ollut todellakaan tylsä.

 Oli myös kiva kuulla että kuinka vitsit syntyvät ja miten koomikoilla riittää juttua esityksestä toiseen. Luennon jälkeen kyllä arvostaa entistä enemmän stan up koomikoiden taitoja, vaikkei kaikki ihan stand uppia olekaan...

4.2.2015 - Jori-Pekka Träsbäck
 Sokerina kurssin pohjalla puhumaan saapui Jori-Pekka Träsbäck, viihdelehti Staran perustaja, sekä toimittaja. Jori-Pekka kertoi Staran synnystä ja kasvusta yhdeksi suomen suurimmista verkkolehdistä. Hän myös avarsi katseitamme ja kertoi miten yksinkertaista ja helppoa itseasiassa oman lehden perustaminen voi  olla. Muutama klikkaus tietokoneella, muutamat luvat ja ei kun kirjoittamaan. Jos en ihan väärin muista niin kaiken tämän hän kertoi kustantavan noin 5euroa.

 Oli kaikin puolin kiinnostava kuunnella miten muutaman ihmisen pikku lehdestä ja esimerkiksi ilman minkään lasita toimitusta, on kasvanut niin iso juttu. Myös se että tiesi mistä hän puhui ja että oli itsekkin lukenut Staraa monet kerrat, varmasti lisäsi kiinnostuksen ylläpysymistä. Jutut olivat lähellä omaa elämää.

 Luento oli kaikin puolin onnistunut. Mielikuvani Starastakin muuttui hieman positiivisemmaksi ja on jotenkin friikkiä nähdä ne oikeat ihmiset sen tekstin takana.



Henkilökohtaisesti tykkäsin medianmakupalat- kurssista. Vierailijat olivat kiinnostavia ja koin kyllä kurssin hyödylliseksi. Jos kurssi tulee uudestaan, aion ehdottomasti valita sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti